Tedaviler

Diş Protezleri

Protetik diş tedavisi, kaybedilen dişler ve ağız içi çevre dokularının yeniden oluşturularak hastaya kaybetmiş olduğu estetik, fonasyon ve fonksiyonu yeniden kazandırmayı amaçlamaktadır. Protezde, hastanın kaybolan fonksiyonları tekrar kazandırılmaya çalışılırken, aynı zamanda bozulan konuşmasının da düzeltilmesi ve estetik görünümün de daha iyi olması amaçlanmaktadır. Böylelikle büyük oranda kaybedilen ağız sağlığı düzeltilirken toplum içinde eksik ya da harap olmuş dişlerle yaşamak zorunda kalan bireylerin psikolojik açıdan da desteklenmesi sağlanır. Çünkü bu şekilde yaşamlarını ( bir süre de olsa ) sürdürmek zorunda kalan bireyler, öncelikle gülmeyi unuturlar. Bu da fonksiyonel bozuklukların yanı sıra, insanlarda kendine güven duygusunun zedelenmesine neden olur. Bu tip hastalara yapılan çeşitli protezlerle insanların yaşam kalitesinin yükseltilmesi amaçlanır.

Protez Çeşitleri

   1. Sabit Protezler (kron-köprü benzeri yapıştırmalı protezler)
   2. Hareketli Protezler (total ya da bölümlü protezler)
   3. İmplant üstü protezler (çeneye yerleştirilen vida ve protezler)

Sabit Protezler

Sabit protezler, mevcut dişlerden destek alınarak yapılan bir veya birden fazla diş eksikliğinde uygulanabilen, dişlere yapıştırılarak sabitlenen protez çeşididir. Tek diş üzerine yapılan kuronlar ve diş eksikliğinde uygulanan köprü restorasyonları da birer sabit protezlerdir. ‘Sabit Protez’ hasta tarafından çıkarılamadığı için bu isme sahiptir.

Hareketli Protezler

Hareketli protezler, çok sayıda diş kayıplarında hem dişlerden hem de kaybedilen dişler bölgesinde kalan dişeti ve kemiklerden destek alınarak yapılan, kayıp diş sayısının sabit protetik restorasyon yapmaya uygun olmadığı protezlerdir. Kısmi diş eksikliklerinin olduğu durumlarda kroşe ve hassas tutuculara sahip protezler yararlanılabilmektedir. Tam dişsiz hastalarda ise total protezlerden yararlanılmaktadır.

İmplant Üstü Protezler

Doğal dişler yerine implantlardan destek alınarak yapılan protezlere implant üstü protezler denilmektedir.

Protezlerin temizliği nasıl yapılmaktadır?

  • Hareketli protezlerin temizlenmesi bir takım temizleme ajanları ile yapılmaktadır. Su içerisine konan efervesan tablet vasıtasıyla protezler temizlenmektedir. Eğer protez temizleme ajanı mevcut değilse diş fırçası ya da protez fırçası ile protez temizlenebilir. Bunun yanında bölümlü hareketli protezler ağızdan çıkarılıp, ağızdaki mevcut dişler temizlendikten sonra protez temizlenip yerine takılabilir. Ancak total protezlerde hastanın dişleri çıkarıp ağzını çalkalaması yeterli olacaktır.
    Protezinizin olması, ağız hijyeni ve bakımınıza daha az dikkat edeceğiniz anlamına gelmez. Aksine diş hekiminize düzenli olarak gitmeniz protezlerinizin ömrünü artıracak ve ağız sağlığınızı koruyacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir